Dobrodošli na ezotarot.com.hr

Razvoj tarota

Razvoj tarotaPočetni razvoj tarota i dalje je misterij za mnoge, jer čak i pored puno saznanja se ne može sa sigurnošću utvrditi nastanak ovog sredstva proricanja. Tarot karte su od davnina poznate kao najmističniji alat divinacije. Vjeruje se da u njima postoji velika mudrost različitih civilizacija. Razvoj tarota prema drevnim spisima vezuje se za mnoge zemlje, ali posebno za Egipat. Prema nekim učenjima smatra se da tarot vodi porijeklo od Kabale.

Ali također postoje mnogi spisi koji govore da su tarot karte korištene kao zabavna igra, a tek mnogo kasnije postale alat za divinaciju. Iako se malo zna, razvoj tarota se najviše vezuje za 15. stoljeće i smatra se da su prve tarot karte bile sasvim drugačije, kao i opće značenja karti. No i pored mnogih nepoznanica, ipak postoji puno knjiga koje govore o razvoju tarota. U tom kontekstu, 1526. godina se na određen način smatra vrlo važnom kada je riječ o tumačenju karti.

Talijanski tarocchi se često spominje kao jedan od najranijih verzija tarota, koje je naslikao poznati talijanski slikar 1422. godine. Razvoj tarota vezuje se i za 1889. godinu kada je Eliphas Levi napisao knjigu gdje su objašnjenja tarota potpuno jedinstvena i autentičnu. Zapravo, njegova opsežna učenja koja se odnose na tarot simboliku imaju posebna značenja i jedinstvenu formu kroz koja su dana mnoga objašnjenja o konceptima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sagledavajući razvoj tarota, može se reći da različite verzije karti kroz vrijeme su sadržavale posebne numerološki koncepte, slike, ali i mistične figure.

Neki špilovi su dosta odstupali od standardnih koji se danas koriste, ali su s ‘vremenom mnogi zadržali formu od 78 karti. Kada je u pitanju razvoj tarota, nema sumnje da čuveni okultista Alexander Crowley dao je pečat novoj formi tarota koji je i do dan danas ostao jedan od najmističnijih špilova na svijetu. Sa druge strane, Rider Waite je možda jedan od najpopularnijih špilova današnjice, kao i kabalistička verzija Toth tarota. Vodeći se starim spisima i dokazima sa sigurnošću možemo reći da tarot stoljećima opstaje, zahvaljujući svojoj tajanstvenosti i mističnosti, ali i komplementarnosti svih elemenata skupljenih u specifičnu cjelinu.

Kao što je poznato na razvoj tarota mnogo toga je imalo utjecaja, počevši od različitih kultura i tradicija u kojima se razvijao, pa sve do modernih okultista koji su doprinijeli autentičnosti ovog prediktivnog alata. Činjenica je da u današnjem, modernom vremenu tarot spada najprecizniji alat samospoznaje i cjelovitog istraživanja sudbine, ali je i jasno da je razvoj tarota doprinio njegovoj univerzalnoj i autentičnoj simbolici.