Dobrodošli na ezotarot.com.hr

Gringonneurov tarot

Gringonneurov tarotSvijet tarota prepun je fascinantnih priča koje govore o različitim legendama, kao i nastanku ovog drevnog divinacijskog alata. Dugo vremena se vjerovalo da je tarot nastao u Francuskoj tjedna XV stoljeća za zabavu kralja Karla VI. Gringonneurov tarot ili tarot Karla VI spada u jedan od najstarijih poznatih špilova.

Gringonneurov tarot napravljen u svrhu da zabavi Karla VI

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj ručno oslikan špil karata vodi porijeklo iz Italije. Vjeruje se da je Gringonneurov tarot napravljen u svrhu da zabavi Karla VI, odakle i potječe njegov naziv. Naime, njegova prvobitna svrha nije bila namijena tarot proricanju, već je oslikan za zabavu igru. No, ono po čemu se izdvaja Gringonneurov tarot je svakako njegovo zanimljivo porijeklo. Kralj Karlo VI imao je veliko zanimanje za mistično i alkemiju, ali je također bio opčinjen umjetnošću.

Smatra se da je Jacquemin Gringonneur, slikar i izrađivač karata, na kraljev zahtjev imao zadatak da oslika tri špila karata koje bi služile u svrhu hobija i zabave. Ali prema drugoj legendi, Gringonneurov tarot nastao je na zahtjev kraljeve ljubavnice koja je željela karte služe za zabavu kralju tijekom njegovog slobodnog vremena. Inače, o umjetniku Jacquemin Gringonneur – u vrlo malo se zna. On je živio u Parizu krajem XIV stoljeća i bio je slikar zadužen za oslikavanje ulaznica za kralja Karla VI.

Gringonneurov tarot je vrlo specifičan

Slikar Jacquemin Gringonneur primijenio je vrlo zanimljivu tehniku ​​koja je bila posve drugačija, što je dalo posebnu jedinstvenost svim likovima na slikama. Svaka karta bila je autentično ukrašena i naslikana na pergamentu. U oslikavanju karata koje korištena je posebna tehnika, a boje koje su dominirale su plava, srebrna i zelena. Gringonneurov tarot je vrlo specifičan zbog zanimljivih detalja unutar svake karte.

Upravo zbog toga vjeruje se da je njihova svrha bila da poprave kraljevo raspoloženje i kroz svoju simboliku ublaže stanja mentalnog sloma u kojima se često nalazio. Još jedna zanimljivost koja se odnosi na priču o Gringonneurov tarotu je da su tijekom XVIII stoljeća pronađene knjige kraljevog blagajnika gdje spominje koliko je novca isplaćeno za tri špila karata. Iako se dugo vremena smatralo da je Gringonneurov tarot jedan od najstarijih koji je nastao u XIV stoljeću, na temelju istraživanja došlo se do zaključka da on nastao početkom XVI stoljeća.

U narodnoj knjižnici u Francuskoj sačuvan je set od 17 karata, među kojima je nekoliko iz Velike Arkane: luda, car, visoki svećenik, ljubavnici, pravda, kočija, pustinjak, snaga, umjerenost, obješeni čovjek, kula, smrt, Mjesec, Sunce, posljednji sud, svijet i paž mačeva.