Dobrodošli na ezotarot.com.hr

Tarot

Tarot

Tarot je špil karata koji se sastoji od sedamdeset i osam karata. Tarot karte koriste se u Europi još od 15. stoljeća i to uglavnom za previđanje sudbine. Špil tarot karata sastoji se od Male Arkane koja sadrži 56 karata i Velike arkane koja sadrži 22 karte. Upravo se u tom broju karata vidi određena simbolika jer se broj karata Velike Arkane uspoređuje sa hebrejskom abecedom sastavljenom od dvadeset i dva slove te hramova koji imaju pedeset i šest stepenica.

Mala Arkana dijeli se na četiri skupine poznate pod nazivima: karo, herc, tref i pik.

U svakoj skupini nalazi se deset karata kojima se pridodaju karte Kralja, Kraljice, Viteza i Paža. U pravilu se karte Velike Arkane koriste za gatanje, dok se Mala Arkana koristi za običnu igru karata.

Mnoga simbolična značenja tarot karata dolaze iz filozofije Kabale ili srednjovjekovnih alkemičara. Smatra se da su karte Velike Arkane svoja značenja dobila još u drevnom Egiptu. Svaka pojedina karta ima svoje značenje, a na tumaču (okultistu) je da procijeni koje značenje najviše odgovara pojedinoj osobi. Tarot savjetnici i vidovnjaci procjenu rade temeljem postavljenog pitanja, položaju karata u otvaranju, te ostalih karata koje koja se pojavljuju u čitanju. Otvorene karte tarot majstorima omogućavaju da pročitaju budućnost, sadašnjost i prošlost, dok kroz analizu čitanja značenja svake karte dobivaju konkretne odgovore na postavljena pitanja.

Tarot je nastao u vrijeme drevnog Egipta

Osobe koje gataju iz tarot karata nazivaju se ezoteristi. Ezoteristi su osobe koje tumače ono nešto skriveno nedostupno većini ljudi. Oni mogu tumačiti i istraživi duhovnu stvarnost koja se nalazi izvan dosega osjetilnog opažanja. Ezoterizam je usko povezan s religijom zbog svoje duhovnosti, a ravnopravan pojam ezoteriji je okultizam. Ezoteristi tako kao vrijeme nastanka tarota smatraju razdoblje drevnog Egipta, ali pojava klasičnih karata s tarot simbolima sa sigurnošću se može pratiti tek od 18. stoljeća.

Prve tarot karte na europskom tlu pojavljuju se u Italiji sredinom 15. stoljeća, a njihova upotreba u ezoterijske svrhe počinje početkom 16. stoljeća. Široka primjena tarot karata dogodila se tek krajem 18. stoljeća kada ih Antoine Court de Gebelin promovira kao sredstvo za proricanje. On je vjerovao da te karte sadržavaju odgovor na drevno i mistično egipatsko znanje koje im je obznanio bog Thoth (egipatski bog Mjeseca i mudrosti).

Kasnije arheološka istraživanja zapravo nikada nisu povezala tarot karte sa egipatskim podrijetlom. Tako u 19. stoljeću dolazi do vjerovanja da su Romi ovladali tehnikom proricanja pomoću tarot karata jer su oni daleki potomci Egipćana i da su od njih naslijedili svoje divinacijsko znanje. Divinacija se definira kao pogled u sudbinu čovjeka koja sa iznimnom točnošću otkriva čovjekov pravi karakter, unutarnje snage, moći i slabosti.